Leksand – Växjö

I kväll fortsätter Leksands kamp om att fortfarande har chansen att utmana Södertälje om en plats i eliten när lagen möts i sista omgången. Många lag som tidigt sett ut som "klara elitserielag" har under historiens gång gjort sina anhängare besvikna i slutet av kvalserien. Som Leksing sitter vi nu och håller tummarna för att detta återigen ska hända, samtidigt som vi själva gör det omöjliga och vinner resten.

 

Kvällens omgång:
Västerås-Södertälje
AIK-Rögle
Växjö-Leksand


Petter Ullman och Antti-Jussi Niemi spelar inte mer i kvalet. Jens Bergenström och Pelle Prestberg vilar i kväll.
Växjö, som hittills i kvalserien har vunnit två matcher, spelat en oavgjord och förlorat tre, får i kväll klara sig utan poängfarlige kanadensaren Josh MacNevin som är avstängd efter ett slagsmål i lagets hemmamatch mot AIK förra veckan.


Än finns det hopp

Leksand lyckades följa upp bortasegern i Västerås med en riktigt skön vinst även på hemmaplan. Liket lever, för samtidigt som LIF tog tre så tappade SSK två. Man är nu sex poäng ifrån en elitserieplats med fyra omgångar kvar.

OEL, vilken kille. Före match får han mottaga pris och en rungande applåd från publiken. I powerplay smyger han in framför mål och sprätter dit 1-0 till LIF. Fantastiskt och underbart att ha honom i laget. Det bästa av allt är att han även är kvar nästa år.

Kvällens match bjöd på gott om chanser åt båda hållen, men leksingarna var de som tog till vara på sina bäst. Äntligen, får man väl ändå säga, studsade puckuslingen Leksands väg.

Vid ställningen 4-2 i tredje perioden så lyckas VIK få in pucken och domaren ser först ut att vara på väg att döma mål, innan han får en fly förbannad Läck i famnen. Visselorkanen som efterföljer gör att den mest övertygade domare skulle tveka. Efter en lång stunds övervägande mellan huvuddomare och linjemän, konstant ackompanjerade av denna öronbedövande ljudväggen från läktaren, beslutar man att underkänna målet. Helt rätt, skall tilläggas.

Anmärkningsvärt är även att Pelle Prestberg, trots alla förhandsbesked, spelade dagens match. Även om kaptenen inte var i gammalt gott slag och var tvungen att kliva av isen i den tredje perioden så var det ändå härligt att se att han fanns med och gav vartenda ett av de 80% han hade att erbjuda idag.



LIF - VIK 5-3 (2-1,2-0,1-2)

1:a perioden:
1-0 10.39 Oliver Ekman-Larsson (Morten Green) Spel 5-mot-4
2-0 13.36 Kevin Doell (Pi-Ed Bellemare, Morten Green) Spel 5-mot-4
2-1 19.31 Niklas Olausson (Sebastian Ström, Pär Arlbrandt)

2:a perioden:
3-1 10.47 Johan Eneqvist (Johan Hägglund, Kenny Källström)
4-1 18.10 Pi-Ed Bellemare (Kevin Doell, Per-Anton Lundström)

3:e perioden:
4-2 02.24 Marcus Söderkvist (Stefan Holmgren, Henrik Nordfeldt)
5-2 14.45 Pi-Ed Bellemare (Morten Green, Kevin Doell) Spel 5-mot-4
5-3 19.38 Patrik Juhlin (Andreas Nordfeldt, Pär Arlbrandt) Spel 5-mot-4

Skott: 37-29 (9-12, 17-9, 11-8)
Utvisningar: LIF: 8x2min + 1x5+20 min, VIK: 7x2 min + 1x10 min + 1x5+20 min

Prestberg missar matchen, aktuellt med en "Davidsson"

Det är fråga om en blödning och Prestberg kommer inte att komma till spel i kvällens match mot VIK, men det återstå att se om Pelle ändå tar plats i båset under matchen. Eventuellt gör LIF en "Davidsson" och slänger in honom med kavaj istället för klubbdräkten. Beslut tas vid uppvärmningen.

I övrigt har förre Leksandsmålvakten Johan Backlund kritat på för Philadelphia Flyers. Någon som tror att han kommer få speltid? Kanske, kanske i AHL.

I femte semifinalen gick HV återigen segrande ur striden, efer 1-4 i tom bur av giganten Johan Davidsson. Allsvenske bekantingen Mathias Tedenby och Davidsson var två starkt bidragande orsaker till att HV nu har vänt underläge 1-2 till att ha möjlighet att säkra finalspel hemma i Jönköping på lördag.

AIK gör en "Jackman"

AIK meddelar idag att man beslutat att gå skilda vägar med sin amerikanske stjärnback Jamie Milam. Milam kommer inte att spela mer för AIK denna säsong.
- Sportsligt blev inte utfallet vad vi hoppats på, säger sportchefen Anders Gozzi på klubbens hemsida.
Milam, som inte levt upp till de förväntningar klubben haft på honom, har de senaste kvalseriematcherna ställts utanför laget.

Osäkert om Prestberg kan spela

I går var Pelle på Falu Lasarett och magnetröntkade skadan han ådrog sig i bortamatchen mot VIK.
- Just nu vet jag inte status. Ronny (läkaren Borelius) får bilderna under torsdagen (läs idag), och vi får ta nytt beslut efter det, berättar han för Dalarnas Tidningar.

Skadelistan inför morgondagens match består således av Ullman och AJN, med säkerhet. Förmodligen saknas även Jesper Ollas, pga. en lårkaka från tisdagens match. Fortfarande oklart hur det blir med Pelle, Janne (skadad i Rögle-matchen) och Bergenström (axelskadad).

Jensa Nielsen tillbaka i LIF

Jensa gör comeback i LIF, efter att alldeles nyligen ha varit med och tagit upp IFK Ore till div. 2. Nielsen säger till danska sporten.dk att han har gjort sin sista match som spelare men att han inte vill lämna hockeyn, som är hans liv. Han ska nu träna Leksands U12-lag där sonen William spelar.
Nielsen är en levande Leksandslegend och med bl.a. 15 LIF-säsonger i bagaget lägger han nu skridskorna på hyllan. Jensa berättar också att han planerar att, parallelt med att träna sonen, gå en tränarutbildning.

- Om et års tid er jeg klar til større trænerudfordringer. Det er dén vej, jeg vil gå. Og jeg glæder mig, säger Nielsen.


FBK i final

Eero Somervuori matchhjälte i Karlstad. FBK är i final. Vår egen Gabriel Karlsson blev syndabock för SAIK då han hamnade i utvisningsbåset för en hakning i början av den femte perioden. I numerärt överläge kunde alltså Somervuori förpassa SAIK ur slutspelet.

Lönetak i svensk hockey

Västerås sportchef Leif Rohlin vill införa lönetak i svensk hockey för att de allsvenska klubbarna ska ha chans att ta sig upp i elitserien.
- Det är framför allt vi allsvenska lag som känner att lönerna har en tendens att dra iväg, säger han till SR.

Rohlin oroas också över att spelare lämnar allsvenskan för mer pengar och spel i elitserien.
- Vi vill ha kvar spelare under två tre år för att kunna bygga någonting men det är ganska svårt i hockeysverige idag, säger han.

Gustavssons nolla spräckt

17.45 in i den första perioden spräckte Brad Moran nollan. Gustavssons nya rekord landade på 240min och 25sek, alltså lite drygt fyra timmar/matcher. SAIK utökade sedan till 0-2, innan FBK lyckades vända på steken. 2-2 efter full tid och nu väntar förlängning. En förlängning som kan döda denna matchserie om FBK gör mål.

HV utklassade Frölunda med 1-6 efter att FHC släppt in två mål i tom bur. Davidsson var tillbaka i HV efter skadefrånvaro och i och med bortasegern lever denna serie i allra högsta grad. Match igen i morgon i Göteborg.

Silly Season

Bloggen hörde med Gunnar Svensson, agent till bl.a. Green och Granath i LIF och Andreas Pihl i LHC, om läget inför nästa år. Svensson vill inte kommentera spelare som fortfarande spelar, vilket nog är mycket hälsosamt. Framförallt för LIF.

Pihl, som det spekulerats en del om i leksandskretsar inför nästa år, har erbjudits förlängning av kontrakt hos LHC.
-Inget är beslutat i den frågan. Jag har inte talat med Leksand om Pihl, säger Svensson till bloggen.

Gårdagens match

VIK - LIF 2-4 (1-2,1-0,0-2)

1:a perioden:
01.19 1-0 Niklas Olausson (Patrik Juhlin)
03.53 1-1 Oliver Ekman-Larsson (Pi-Ed Bellemare, Mikael Karlberg)
13.16 1-2 Mikael Karlberg (Morten Green, Pelle Prestberg) Spel 5-3

2:a perioden:
02.33 2-2 Greg Jacina (Sebastian Meijer)

3:e perioden:
05.51 2-3 Kevin Doell (Pi-Ed Bellemare)
15.31 2-4 Marcus Jonasén (Johan Eneqvist)

Skott: 16-26 (9-15, 7-11, 5-11)
Utvisningar: VIK 7x2min + 1x5+20 min, LIF 7x2 min
   
 

Bellemare

Vi kan väl säga såhär: Om Bellemare vill spela elitseriehockey nästa år så gör han det.
Håkan Sandén, Belles agent, säger att de har pratat med alla elitserieklubbar och Leksand inför nästa säsong. Att någon av "alla" skulle nappa på Belle ser jag som högst troligt. Någon klarhet får vi dock inte i detta förän kvalserien är färdigspelad. Det ser dock mer och mer ut som att våran favoritfransos går förlorad efter den 9:e april. Då LIF spelar sin sista match för säsongen, mot SSK.

Ny skada

Jesper Ollas ådrog sig en låkaka under matchen mot VIK, efter ett rapp över benet. Den mikroskopiska chans LIF har att ta sig till elitserien blir allt mindre.
Glädjande är dock att OEL sa efter samma match att han definitivt stannar över nästa säsong, så då kan man väl officiellt döda de rykten i diverse forum om att han ska ha varit på väg till Brynäs.

Spekulationer

Hittade det här i intervjun med Eddie på leksandsif.se efter matchen idag:

Hur har laget reagerat på de skriverier som varit under den senaste veckan?
- Vi har gått ihop som grupp och inte lyssnat så mycket på vad medierna skriver. Det har ju varit ganska turbulent kring vissa spelare. Men jag tror att det bara är folk som försöker förstöra för oss så det ligger ingen sanning i det mesta. Det gäller att fokusera och kolla framåt.

Man blir väl galen om man ska försöka lista ut vad han syftar på, men lite hoppas man ju på att det har med Bellemare att göra. Oavsett om hans utvisningar i söndags blev matchavgörande eller ej så vill jag ha kvar honom nästa år.

Prestbergs skada

Leksands läkare Ronny Borelius säger till Expressen att Prestberg fått en vridning i knäet och tänjt ut det nedre fästet på ledbandet. Detta skapar en lätt inflammation, som nu ska laserbehandlas.
Prestberg väntas kunna spela redan på fredag, men det är inget som Borelius vill garantera.
- De gör alltid väldigt ont såna här skador. Men man kan alltid tejpa upp rätt bra när det gäller knän och även använda skydd. Det behöver inte bli någon längre konvalescens, säger han.

Mikroskopisk chans

Slängde ihop en möjlig tabell. Leksand måste vinna allt och lite till.
Huvudsaken är att Rögle vinner på fredag och att SSK tappar minst två poäng till innan sista omgången, då man möter LIF.

1      Rögle              26     
2      Leksand         18     
3      Södertälje       17     
4      AIK                 13    
5      Västerås           9     
6      Växjö               7      

  Fredag 27 Mars
    AIK         -      Växjö            1
    Leksand  -      Västerås       1
    Rögle      -      Södertälje     1    
    
  Måndag 30 Mars
    AIK          -      Rögle           2
    Västerås   -      Södertälje    2    
    Växjö       -      Leksand       2
    
  Torsdag 02 April
    Leksand   -     AIK               1
    Rögle       -     Västerås       1
    Södertälje -     Växjö           1
    
  Måndag 06 April
    AIK          -     Södertälje     1    
    Leksand   -     Rögle            1
    Växjö        -    Västerås        2
    
  Torsdag 09 April
    Rögle        -     Växjö            1    
    Södertälje  -      Leksand       2
    Västerås    -     AIK               2

Omspolning

2-4 till LIF. Jonasén har höjt värdet på sitt varumärke efter att ha gjort det senaste målet och även delat ut ett par fina tacklingar.
Västeråspubliken skämmer ut sig totalt genom att kasta in saker på isen och domaren har begärt omspolning. Ca. 4min kvar av matchen. I och med avbrottet börjar västeråspubliken gå hem och LIF-klacken skanderar "ska ni gå hem nu?".
Väldigt bra tryck på klacken nu.

Nya skador

Efter halva den tredje perioden har vi ledning för LIF med 2-3 efter mål av OEL, Challe och Doell.
Prestberg har utgått pga. skada och Challe var liggande, men är åter i spel. Sist men inte minst verkar det som att OEL har gjort illa handen. Leksand är på väg mot ett ofrivilligt "babystars".

Matchdag

Styrelsemötet resulterade ungefär i det man hade förväntat sig. Organisationen skall ses över och nya besked kommer innan kvalserien är slut.

Rykten om Bellemare har ju cirkulerat ett tag nu. Det senaste placerar Belle i Luleå. Bjarne Lundh, Belles agent, gick ju direkt ut med att det var flera klubbar som var intresserade, så att en av dessa skulle kunna vara Luleå är väl kanske ingen överraskning. Tror knappast att vår fransos hamnar hos någon av de fyra stora, om han nu erbjuds elitseriekontrakt.

Så till dagens match. Gurkorna.
Läck står i mål och de som saknas är AJN, Janne och Bergenström.
Kan LIF hålla sig ifrån att dra på sig en massa onödiga utvisningar så kan man vinna matchen. I PP är VIK ruggigt vassa.

Bonusbaserade löner


Senaste dagarna har det blivit lite av en snackis det här med bonusbaserade löner. Jag tycker att det är ett system som skulle passa LIF perfekt. Bonusar baserade på ex. diverse prestationer och publiksiffror, sen en rejäl bonus om man tar sig upp till elitserien. Detta skulle innebära att man från klubbens sida får en helt annan möjlighet att kontrollera ekonomin, med tanke på att det som ger bra bonus för spelarna även ger klirr i kassan för klubben. Att det skulle ha någon negativ effekt på möjligheten att få spelare till klubben tror jag inte, för om man har en "elitseriebonus" som är ganska väl tilltagen kan det ge en riktigt bra slant till spelarna. Med ett sådant här bonussystem kan man nog till och med utöka den totala lönebudgeten, bonusar inräknade.
Detta kan även innebära mer än att man får bättre koll på ekonomin, det kan dessutom göra att man sållar bort spelare som inte är beredda att offra sig och kriga i varje match. Sådana spelare som tänker att de kan komma till en allsvensk klubb för att varva ner och håva in innan de lägger av med hockeyn.
Det enda jag ställer mig lite tveksam till är en eventuell mål/assistbonus. Möjligen om matchvinster lönar sig mer än poäng, så att man undviker något slags "varje man för sig själv".

Nya rekord

172min och 29sek var det gamla rekordet för en nolla i ett slutspel (Lundqvist).

201min var det gamla rekordet för elitserien totalt ("Osten" Östlund).

Båda två är bortblåsta. Efter dagens match är Gustavsson uppe i 222min och 40sek. Klockan tickar fortfarande.

Dimitrakos-effekten uteblev i Skellefteå och slutresultatet skrevs till 0-6.


Slutspelet

Efter andra perioden i de båda slutspelsmötena är det fördel HV i den ena matchen och i den andra ser det ut som att det redan nu är avgjort. Jonas Gustavsson har i och med kvällens två perioder hållit nållan i drygt 200 minuter för sitt Färjestad. Lyckas Gustavsson hålla tätt idag så blir det hans 5:e nolla på sju matcher. Ett mycket imponerande facit, även om det inte är sveriges starkaste offensiver man ställts mot hittills under slutspelet. FBK leder med 0-3 efter två spelade perioder, med två mål i PP på lika många försök i den andra perioden.

Oavsett hur det går för Gustavsson idag så kommer FBK segla ganska behagligt mot finalspel. I den andra semin kan det mycket väl bli så att hemmaplan blir avgörande till Frölundas fördel. Om inte HV får tillbaka en Davidsson i slag så blir det tufft.

Styrelsemöte

I kväll kl. 19.00 inleddes ett extrainsatt styrelsemöte för att dra upp nya riktlinjer för nästa säsongs verksamhet. Kanske får vi inom kort definitiva besked om hur det blir med Mikael Lundström och en eventuellt ny tränare, samt vad som händer med de gamla tränarna som har kontrakt även över nästa säsong.

Allsvenskan 09/10


Jag tror inte att det undgått någon att Kvalserien är över för Leksands del. Därmed är i alla fall lidandet över för min del. Nu är det bara att se framåt.

Även om det i denna stund är tungt att vara leksing så ser jag redan idag fram emot en spännande "Silly Season".
Man kan nog vara ganska så säker på att ett par rejäla förändringar är på gång inom Leksands IF. Även om det inte nödvändigtvis behöver betyda att man även sparkar Mikael Lundström så är det ju tämligen uppenbart att man behöver ha en ny linje inför nästa år. Jag tycker att Lundström har gjort ett ok jobb, men det har ju uppenbarligen inte lyckats då vi inte är i Elitserien, så bättre betyg än ok kan han inte få.

En stark defensiv och ett fungerande PP är det vinnande konceptet inför nässta år. Detta är just dessa delar som, i mina ögon, inte fungerat i år. Som bekant har backmarknaden varit blek, men om man tittar på vad och vilka som är lediga nu så finns det i alla fall möjlighet att skaffa sig en stabil och rutinerad backuppsättning om man är på hugget.

Jag har snott ihop ett förslag på hur ett LIF anno 09/10 skulle kunna se ut om jag fick välja:

Eddie Läck -- Erik Hanses (J20)

Oliver Ekman-Larsson -- Antti-Jussi Niemi
Tomas Rhodin (Färjestad) -- Greger Artursson (Mora)
Nicklas Rahm (Stjernen) -- Jan Huokko
Elias Granath -- Petter Ullman

Daniel Widing (Brynäs) -- Gabriel Karlsson (Skellefteå) -- Pelle Prestberg
Marcus Weinstock -- Morten Green -- Markus Persson
Andreas Martinsen (Lillehammer) -- Johan Hägglund -- Jens Bergenström
Johan Eneqvist -- Kevin Doell -- Jesper Ollas
Johan Skinnars (J20) -- Martin Karlsson (J20)

Det skulle kunna vara intressant med någon ny Kanadensare till nästa år, men då ska det vara någon som är stark i PP och är en riktig slitvarg som aldrig ger sig(en riktig krigare).
"Skuggfemman" är ett jättebra koncept som man borde fortsätta med.

Ny blogg!

Då har man börjat blogga igen då. Ska försöka att blogga mer frekvent denna gången och fokus kommer till att börja med att ligga på Silly Season.

RSS 2.0